Bank Clerck Test Papers


SBI CLERK GRADE SAMPLE PAPER

GENERAL AWARENESS

1) Name the new chairman of the central board of direct taxes (CBDT).

(1) SIS Ahmad
(2) Ghanshyam Mishra
(3) Prasanna Mishra
(4) A S nand
(5) None of theses

Ans. Prasanna Mishra

2) Which city hosted the 5th Asia Gas partnership summit?

(1) Mumbai
(2) New Delhi
(3) Hyderabad
(4) Chennai
(5) None of these

Ans. New Delhi

3) Name the famina miss India 2008.

1. Parvathy omanakuttan
2. Simran mundi
3. Harshita saxena
4. Ria Singh
5. None of these.

Ans. Simran mundi

4) India’s first tourism office in china has come up in

1. Beijing
2. Shanghai
3. Guangzhou
4. Harbin
5. None of these

Ans. Beijing

5) Name of the Commander of the Indian Navy Team which undertook the expedition to the North Pole.

1. Rakesh Kumar
2. Vikash Kumar
3. Satyabrata Dham
4. Manoj Dash
5. None of these

Ans. Satyabrata Dham

6) The National Rural Emplacement Guarantee Scheme has become applicable to all over India. It was launched in

1. Feb 2006
2.July 2006
3. Feb 2007
4.July 2007
5. None of these

Ans. Feb 2006

7) According to the World Development Indicators (WDI) 2008, The Indian economy measured at gross national Income, has been ranked at ¾ Position.

1.3rd
2.4th
3.5th
4.6th
5. None of these.

Ans. 4th

8) Name the first venue outside India where the IIT entrance exam was held in 2008.

1. Colombo
2.Singapore
3. Doha
4.Dubai
5. None of these

Ans. Dubai

9) Name the Indian who is one of the receipents of the World Bank’s2008 jit Gill Memorial Award for outstanding public service.

1. Medha patker
2. Arundhati Ray
3. Amartya Sen
4. Anna Hazzare
5. None of these

Ans. Anna Hazzare

10) India has recently finalized an MOU with ¾ on laying down the institutional framework for protection of Indian Immigrant Workers.

1. Philippines
2.Canada
3. Malayasia
4.Indonesia
5. None of these

Ans. Malaysia

VERBAL ABILITY
DIRECTION.
Read the following sentences to find error. The error will be in one part of the sentence. If there is no error, then the answer is 5.

11) Sharad was entrusted with (1)/the task of co-ordination yesterday (2) /but due to certain difficulties (3)/he does not do it (4)/No error (5).

Ans. he does not do it

12) One should make (1)/his best efforts if (2)/one wishes to achieve (3)/ success in this organization (4)/No error (5).

Ans. one wishes to achieve

13) Having deprived from there (1)/homes in the recent earthquake (2) they had no other option but (3)/to take shelter in a school (4)/No error (5).

Ans. they had no other option but

14) The Technician reminded (1)/them to have a (2)/thoroughly cleaning of the (3)/machine after use (4)/No error (5).

Ans. thoroughly cleaning of the

15) He Villager told (1)/us where was the (2)/temple and led (3)/us to the spot (4)/No error (5).

Ans. us where was the

16) After the death of his father the responsibility has devolved ………………………… him.

1. On
2.at
3.from
4.over
5.with

Ans. On

17) In accordance with the advice of doctor she is …………………………………. Diet.

1. on
2. At
3.off
4.in
5.Into

Ans. On

18) Normally he stays ……………………… until 11.p.m these days.

1.up
2.Out
3.On
4. At
5. Over

Ans. Up

19) No one believes him because he is false ……………………… heart .

1. To
2.At
3. Of
4. Into
5.from.

Ans. of

Fill in the blanks choosing appropriate word from the option

20) He was vexed ……………………. the belated reply from his son.

1. at
2. With
3.on
4.over
5.open

Ans. at

Quantitative aptitude

Direction (1-10) Find value of? In each question

21)Ö? /4=57/12

1.441
2.361
3.289
4. 529
5. None of these.

Ans. 289

22) 12396-? =5328+3147

1.2921
2.3291
3.3921
4.4921
5. None of these.

Ans. 3921

23) 18´144¸12´? =1296

1.4
2.6
3.8
4. 2
5.None of these.

Ans. 6

24) 1412 +385 =?-885 + 408

1.714
2. 694
3. 1520
4. 604
5. None of these.

Ans. None of these

25) Ö7.84 ´ ? = 7000

1.250
2.2445
3.255
4. 2500
5. None of these

Ans.604

26) 21.036 + 8.0116 + 2010.2 + 121.12 =?

1.2160.2676
2.2160.4676
3.2160.3676
4.2163.6760
5. None of these.

Ans. 2160.3676

27) 613202 – 1623=? – 8916

1.801683
2.620495
3.602883
4.819495
5.None of these.

Ans. 620495

28) The smallest number which when added to the sum of squares of 9 and 10, gives a perfect square is

1.0
2.3
3. 8
4. 15
5. None of these.

Ans.15

29) What is the 25% of 25% of 100 equal to?

1. 6.25
2. 0.625
3. 0.0625
4. 0.00625
5. None of these.

Ans. 6.25

30) If 15% of 40 are greater than 25% of a number by 2, the number is

1.16
2. 20
3. 24
4. 32
5. None of these.

Ans. 16

REASONING ABILITY

Directions (q.1-5): Select the related word / letter the given alternative.

31) West North-East: South?

1. North-West
2.South East
3. North
4.East
5. None of these

Ans. North-West

32) Oasis Desert: Sea

1. Island
2.Peninsula
3. Backwaters
4.Cliff
5. None of these.

Ans. Island

33) QPRS TUWV: JIKE?

1 .NMOP
2.NMPO
3.MNPO
4.MNOP
5.None of these.

Ans. MNPO

34) 42 56:110?

1. 132
2. 136
3. 140
4. 18
5. None of these.

Ans. 132

35) 5 100, 4 64: 4 80, 3?

1.26
2.48
3.60
4.54
5. None of these.

Ans. 48

36) If 38-15=32 and 62-91=7, then 74-81=?

1.29
2.23
3.53
4.38
5.None of these.

Ans. 29

37) In a code language 123 means ‘hot filtered coffee, 356 means ‘day and night’. Which numerical stands for ‘very’?

1.5
2.6
3.8
4.9
5. None of these.

Ans. 6

38) If CLOCK is coded as 34235 and TIME as 8679 what will be the code for MOLEK?

1. 62495
2. 62945
3. 72495
4. 72945
5. None of these.

Ans. 72495

39) In a certain language

(A)PIC VIC NIC means ‘winter is cold’
(B) TO NIC RE means summer is hot’
(C) RE THO PA means ‘nights are hot’

Which of the following is the code for ‘summer’?

1. TO
2.NIC
3.PIC
4. VIC
5. None of these.

Ans. To

40) If ASSIGN IS Coded as SASING, then KIDNAP is coded as

1. IKNDPA
2.IKDNPA
3. IKDNAP
4.IKAPDN
5. None of these

Ans. IKDNPA

COMPUTER MARKETING

41) Computers built before the first generation of computers were

1. Mechanical
2.Electro-mechanical
3.Electrical
4.All of these
5. None of the above.

Ans. Electro-Mechanical

42) IBM stands for

1. Indian business machines.
2. International business machines.
3. International banking machines.
4. International business model.
5. None of the above

Ans. International Business Machine

43) A computer that deals with physical quantities

1. Analog computer
2. Hybrid computer
3. Digital computer
4. Mainframe computer.
5. None of the above.

Ans. Analog computer

44) The vast network of computers that connects millions of people all over the world is called ………………………………….

1. LAN
2.WEB
3.Hypertext
4.Internet
5.None of these.

Ans. Internet

45) The file responsible for starting MS Excel is

1. MS.EXCE.
2. MS.EXE
3. EXCEL.EXE
4.EXCEL.COM
5. None of these.

Ans. EXCEL.EXE

46) Which report will shows the financial position of the company?

1. Ledger Accounts
2. Balance Sheet
3. Sales Accounts
4. Bank statements
5. None of the above.

Ans. Balance sheets

47) An inter company network which is used to distribute information, document files and Databases is called as

1. LAN
2.Extranet
3. WAN
4.MAN
5. None of these.

Ans. Extranet

48) Which of the following is the fastest communication channel?

1. Radio wave
2. Micro wave
3. Optical fiber
4. All are operating in the same propagation speed
5. None of the above

Ans. All are operating in the same propagation speed

49) An excel work book is a collection of

1. Charts
2. Workbooks
3. Worksheets
4. Worksheets and charts
5. None of the above

Ans. Worksheets and charts

50. Which of the company developed MS office -2007?

1. Novel
2.Coral
3.Lotus
4.Microsoft
5.None of these.

Ans. Microsoft

51) Which product is most likely be purchased through routine decision making?

1. Car
2. Desk
3. Shirt
4. Soft Drink
5. Television Set

Ans. Soft Drink

51) Amit has left her parent’s home and moved into a new flat. She is spending considerable time and effort and comparing the ranges of furniture in different retail stores. Which type of decision making process is using?

1. Selective
2. Extensive
3. Routine
4.Intensive
5.Shopping

Ans. Extensive

52) The three major categories of influences that are believed to influence the consumer buying decision process are personal, Psychological, Wand

1. Personal specific
2. Demographic
3. Cultural
4.Social
5.Situational

Ans. Social

53) Which one of the following is considered a situational factor influencing the consumer buying decision process?

1. Family
2. A raise in pay
3. Social class
4.Culture
5.Personality
Ans. A raise in pay.

54. A change in an individual’s behavior prompted by information and experience is called

1. Learning
2. Role selection
3. Perception
4.Enculturation
5. Motivation

Ans. Learning

55. If a market researcher for pot Noodles studies consumer motives by having subjects complete bubble cartoons, the researcher is probably employing which motivation research method?

1. Depth interview
2. Group Interview
3. Projective Technique
4. Patronage motivation Technique
5. Television set

Ans .Projective Technique

56) The set of actions and activities associated with each position one holds within a group, Organization or institution constitutes

1. Personality
2. A role
3. A motive
4.Perception
5.An attitude

Ans .A role

57) Which of the following are most likely require a consumer to use extended problem solving?

1. Stereo equipment
2. Shaving cream
3. Cereal
4. Kitchen utensils

Ans. Stereo equipment

58) When a language has the capability to produce new data types, it is said to be

1. Reprehensible
2. Encapsulated
3. Overloaded
4.Extensible
5.None of these

Ans. Reprehensible

59) Gopher displays a set of resources on the internet in the form of

1. Lists and menus
2. Options
3. Icons
4.Both (2) and (3)
5.None of these

Ans. Lists and Menus

60) The maximum zoom percentage in MS-PowerPoint is

1. 100%
2.200%
3.400%
4.500%
5.None of these

Ans. 400%



CBS GROUP OF INSTITUTIONS
Global institute of technology and management gurgaon
GYAN GANGA POLYTECHINIC
SGT GROUP GURGAON
GYAN GANGA POLYTECHINIC
SGT GROUP GURGAON
            DPGIMT            
        JBIT DEHRADUN         


Group Coaching For Mathematics & NDA (XI,XII,SSC)
Call us: +91-9810144315

our other website:www.mathematic.in